- Er gaan verschillende theorieën rond over de zogenoemde ‘walvis’ die miljoenen heeft ingezet bij een cryptogokplatform op overwinning van Trump.
- Tot afgelopen woensdag had deze persoon of entiteit 46 miljoen dollar ingezet op Polymarket.
- Is sprake van een oprechte overtuiging, of een poging tot beïnvloeding?
- Lees ook: Anonieme cryptogokker zet tot wel 71 keer per minuut in op verkiezingswinst van Trump
De ‘walvis’ die enorme bedragen inzet op een overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zorgt voor veel speculatie over zijn of haar achterliggende motieven.
Een persoon of entiteit, die vermoedelijk achter vier accounts op het cryptoplatform Polymarket zit, heeft 46 miljoen dollar ingezet op de weddenschap dat Trump wint. In de cryptowereld worden zeer vermogende beleggers die veel cryptovaluta bezitten, ‘walvissen’ genoemd.
Wie de vier accounts — Fredi9999, Theo4, PrincessCaro en Michie — beheert, is onduidelijk. Uit de activiteit van de accounts blijkt dat ze waarschijnlijk met elkaar verbonden zijn, meldde zakenkrant The Wall Street Journal vorige week.
Het gokgedrag roept vragen op over wie deze ‘walvis’ is en wat mogelijke motieven kunnen zijn voor diens miljoenengok, afgezien van winst maken met een potentieel lucratieve weddenschap. Van belang daarbij is ook dat burgers in de VS officieel geen gebruik mogen maken van Polymarket.
Dit zijn drie theorieën over de megaweddenschap op een overwinning van Trump:
Theorie 1: De weddenschap maakt deel uit van een campagne om de verkiezingen te beïnvloeden
Volgens Paul Krishnamurty, expert op het gebied van gokmarkten en bij BetOnline, kunnen de grote inzetten bedoeld zijn om publiciteit voor Donald Trump te genereren en de indruk te wekken dat zijn kansen om te winnen veel groter zijn dan de peilingen suggereren.
Op Polymarket heeft Trump een geschatte kans van 64 procent om de verkiezingen te winnen, terwijl Harris op 36 procent staat. Dit staat in scherp contrast met opiniepeilingen, waar Trump en Harris volgens de laatste peilingen vrijwel gelijk staan.
Krishnamurty waarschuwt dat het onmogelijk is om te achterhalen of de inzetten gebaseerd zijn op een oprechte overtuiging over de verkiezingsuitslag. "Het kan net zo goed dat de weddenschappen zijn geplaatst om Trump in een gunstiger daglicht te stellen," voegt hij eraan toe.
Volgens de zoekanalysetool Glimpse is het aantal Google-zoekopdrachten naar 'Donald Trump' de afgelopen week met 24 procent gestegen. Het zoekvolume bereikte zijn piek op 20 oktober, rond de tijd dat het nieuws over de 'walvis' op Polymarket bekend werd.
Donald Trump werd woensdag de nummer één als trending topic op sociale media, volgens het databureau LunarCrush.
Volgens Krishnamurty zijn vergelijkbare weddenschappen in eerdere verkiezingen ook gezien, waarbij sommige gokkers grote bedragen inzetten op een duidelijke 'underdog'. "Dit soort dingen is eerder gebeurd. Trump is echt uitzonderlijk populair onder gokkers sinds 2016. En ik denk dat hij in elke verkiezing te veel wordt overschat."
Krishnamurty is echter sceptisch over het effect van deze weddenschappen op de verkiezingsuitslag. "Het lijkt me sterk dat iemand zijn stemgedrag baseert op wie er aan kop gaat in de gokmarkten."
Oprichter Shayne Coplan van Polymarket verdedigde deze week de werking van de gokmarkt in een interview met The New Yorker. "Er is niets dat mensen tegenhoudt om iets te kopen waarvan ze denken dat het ondergewaardeerd is, maar dat doen ze momenteel niet, omdat niemand genoeg vertrouwen heeft dat het meer waard zou moeten zijn," zei Coplan, verwijzend naar weddenschappen op winst voor Kamala Harris.
Theorie 2: Het kan een oprechte weddenschap zijn
De 'walvis' op Polymarket zou ook simpelweg extreem optimistisch kunnen zijn over een overwinning van Trump op 5 november, vermoedt topman Joe Vezzani van databureau LunarCrush.
Vezzani en andere commentatoren hebben betoogd dat wedmarkten nauwkeuriger kunnen zijn dan peilingen, omdat mensen echt geld inzetten en vaak sneller reageren op nieuwe ontwikkelingen in de verkiezingsstrijd.
De toename van weddenschappen op een overwinning van Trump kan ook te makenn hebben met het dichterbij komen van de verkiezingsdatum, aldus Vezzani.
"De manier waarop mensen beslissingen nemen is anders wanneer er geld op het spel staat, dan wanneer dat niet het geval is", zegt Vezzani.
Theorie 3: de walvis probeert de gokmarkten te manipuleren om meer winst te maken
De gebruiker achter de Polymarket-accounts zou ook de kunnen proberen om de koersen op gokmarkten te beïnvloeden met als doel meer geld te verdienen, stelt Krishnamurty.
De stijging van de inzet op weddenschappen die gokken op een overwinning van Trump heeft de waarde van die posities vergroot. Krishnamurty merkt op dat Polymarket gebruikers de mogelijkheid biedt om hun posities vóór de presidentsverkiezingen te verkopen.
"Laten we aannemen dat het een opzettelijk plan is om de markt te manipuleren", zegt Krishnamurty. "Je kunt uitstappen wanneer je wilt, dus er is eigenlijk geen risico."
Als de weddenschap over vier accounts is verdeeld, kan dat erop wijzen dat de 'walvis' probeert geld te verdienen aan kortetermijnschommelingen op de markt, aldus Vezzani. Met meerdere accounts kan de handelaar snel posities verkopen en profiteren van kleine marktbewegingen, merkt hij op.
"Bij Polymarket is het geen weddenschap op een uitslag. Je hoeft niet te wachten tot de verkiezingsnacht, dus je kunt op elk moment extra geld inzetten, of je positie verkopen op basis van de marktprijs van een weddenschap", aldus Krishnamurty van BetOnline.
Het blijft gissen
Toch blijft koffiedik kijken wat de precieze motieven van de gokker zijn. Weddenschappen op winst van Trump zijn de afgelopen week echter toegenomen. Woensdag steeg de waarde van posities op Polymarket tot 756 miljoen dollar, vergeleken met 482 miljoen dollar die was ingezet op een overwinning van Kamala Harris.
Polymarket gaf Business Insider geen reactie op een verzoek om commentaar.